Plovdiv, Bulgaria
+359883401840
office@plovdivsecrettours.com

Обиколки и проекти

Социалистическа обиколка на Пловдив

На 9-ти септември 1944 в България навлиза Червената армия. Така започва един период от 45 години, в който България е част от Източния Блок и поема своя курс към изграждането на комунизма. Това налага коренно преустройство както в представите на хората, така и в облика на улиците и площадите.
Пловдив успява да запише името си зад „Желязната завеса” като бунтар, свободолюбив и изключително стратегически за страната. Във втория по големина град в България се намират едни от най-запомнящите се сгради и паметници на социализма, които невъоръженото око на посетителя би подминало, без да разбере техните истории и контекст.
Като се запишете на нашата двучасова “тайна” обиколка на социалистически Пловдив, ще можете да се докоснете до епохата на социализма и нейните истории. Ще вървите по живите следи на социалистически Пловдив, като се потопите в духа и злободневните теми на този спорен, но ключов период.

В нашата двучасова “тайна” обиколка ще Ви представим епохата на социализма и нейното наследство в най-древния европейски град по един информиран, неутрален и интерактивен начин. Нямаме търпение да приветстваме нашите другари и другарки всеки понеделник в 15:00, вторник в 13:00, сряда в 10:00 и петък в 10:00 пред община Пловдив. Пешеходна обиколка на английски е с продължителност около 2 часа.
Препоръчително дарение: 20 лв.Еврейска обиколка на Пловдив

Тайната еврейска обиколка на Пловдив има за цел да покаже историята на еврейството на града по забавен, образователен и интерактивен начин. Впуснете се в нашето пътешествие през 2000 години еврейско присъствие в Пловдив и научете повече за многостранното наследство на тази пленителна общност.
Пешеходният еврейски тур търси и намира малките детайлиот градската културна мозайка, които разкриват мястото на еврейската общност в нея.
Еврейската общност в Пловдив има дълга история, съпроводена от процъфтяващ културен и религиозен живот. Древноримската синагога, Паметникът на Благодарността и Синагогата „Цион” образуват познатото лице на общността. От друга страна, има една по-скрита и позабравена част от еврейската история на Пловдив: живи разкази, лични спомени, преживявания и емоции.
Тази обиколка има за цел да разкаже всички тези неразказани истории и да потопи участника в тях, разкривайки му забравените съкровища на общността Ще се радваме да Ви посрещнем всеки понеделник от 10:00; сряда от 10:00 и петък от 15:00 пред ТИЦ до Античния Стадион. Пешеходна обиколка на английски е с продължителност около 2 часа.
Препоръчително дарение: 20 лв.Обиколка на Oсманското наследство на Пловдив

За окото на пътешественика Ориентът и Балканите винаги са били загадка, тайна и мистерия. От разкошните хамами до ухаещите на подправки пазари и от камилските кервани по тесни кълдъръмени улички до стройните минарета на джамиите – всеки образ от този вълшебен свят винаги е привличал романтичната душа и търсача на приключения. В нашите представи за Ориента въображаемото и реалността често се преплитат, но той заслужава повече от наивна романтизация…
Скрита и загадъчна е и османската история на Пловдив, а за любопитния пътник не е никак лесно да тръгне сам по дирите на вековните легенди, както и да се потопи изцяло в духа на старите филибелийски сокаци и дворове.
С тази обиколка ние искаме да ви потопим в османското минало на Пловдив по неутрален и компетентен начин, превъзмогвайки стереотипите за Ориента и Османската империя и същевременно показвайки културното богатство на този петковековен период с неговите положителни и отрицателни следи в съвременния живот на нашия многолик град.
Нямаме търпение да се видим всеки вторник от 10:00; сряда от 15:00 и четвъртък от 10:00 Пешеходна обиколка на английски е с продължителност около 2 часа.
Препоръчително дарение: 20 лв.

 

 

Препоръчителната цена на всяка обиколка е 20 лв.
Защо събираме дарения? С вашия принос към нашия проект Вие подпомагате нашата дейност по съхраняване и развитие на материалното и духовно наследство на страната ни. Нашата организация разчита на самофинансиране.

Имаме възможност и да Ви предложим индивидуализирани обиколки (език, час, ден, вкл. уикенд).
Моля, свържете се с нас тук